Wydawca treści Wydawca treści

Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Wyniki III edycji konkursu plastycznego

Wyniki III edycji konkursu plastycznego

Mazaki, kredki, pastele, bibuły, kolorowy papier, ryż i kasza (!), plastelina, farby, wyklejanki, makiety, plakaty… mnóstwo kolorów i pomysłów. Cieszy nas, że tak chętnie wzięliście udział w naszym III konkursie plastycznym. Szkoda, że nie możemy nagrodzić wszystkich uczestników. Wybór zwycięzców był trudny i niejednogłośny.

Wpłynęło do nas: 387 prac,

136 prac w kategorii Przedszkola,

184 prace w kategorii Szkoły Podstawowe klasy I-III,

67 prac w kategorii klasy IV-VI.

Komisja konkursowa w składzie:

Nadleśniczy, Przemysław Włodek,

Profesjonalny plastyk, pedagog, Barbara Chrobak,

Specjalista SL, Witold Pilch

St. Referent, Martyna Śliwińska-Siuśta

wybrali laureatów w następujących kategoriach:

 

NAGRODA SPECJALNA:

Izabela Wujec, SP nr 4 w Przemyślu

 

PRZEDSZKOLA:

Miejsce:

  1. Julia Oborska, Przedszkole nr 13 w Przemyślu
  2. Dalia Zelman , Przedszkole „Akademia Malucha" w Przemyślu 
  3. Michał Pych, Przedszkole nr 11 w Przemyślu

Wyróżnienia:

Katarzyna Grela, SP w Nizinach, klasa „0"

Oliwia Kołodziej, Przedszkole „Kraina Marzeń" w Buszkowicach

Filip Król, Przedszkole nr 3 w Przemyślu

Emilia Kwolek, Przedszkole nr 11 w Przemyślu

Kamila Litwin, Przedszkole Omnibusek w Przemyślu

Radosław Radoń, SP w Olszanach, klasa „0"

Emilia Szloch, Przedszkole nr 16 w Przemyślu

Dawid Świetlicki, SP w Olszanach, klasa „0"

 

SZKOŁY PODSTAWOWE KLASY I-III:

Miejsce:

  1. Jagoda Jaworska, SP w Wyszatycach
  2. Wiktoria Grzywacz, SP nr 14 w Przemyślu
  3. Aleksandra Matysiak, ZPSM w Przemyślu

Wyróżnienia:

Wiktoria Baran, SP w Małkowicach,

Sebastian Burdziak, SOSW nr 1 w Przemyślu

Maja Chludzińska, SP nr 16 w Przemyślu

Julia Gęsiorska, SP nr 2 w Żurawicy

Patryk Jańczuk, SP w Olszanach

Anna Kijowska, SP nr 4 w Przemyślu

Oskar Kinon, SP w Kniażycach

Dominik Kurasz, SP w Drohojowie

Julita Osada, SP w Buszkowicach

Emilia Rachwał, SP w Buszkowicach

Karol Sowa, SP nr 14 w Przemyślu

Julia Walaszek, SP nr 4 w Przemyślu

Kornelia Wodka, ZPSM w Przemyślu

Anna Zabłocka, SP nr 14 w Przemyślu

Artur Zając, SP nr 14 w Przemyślu

Robert Chuchra, OREW w Przemyślu

Patryk Kurasz, OREW w Przemyślu

 

SZKOŁY PODSTAWOWE KLASY IV-VI:

Miejsce:

  1. Katarzyna Dąbek, SP nr 11 w Przemyślu
  2. Kacper Michalewski, SP nr 4 w Przemyślu
  3. Oliwia Buksa, SP nr 1 w Żurawicy

Wyróżnienia:

Eryk Banach, SP w Zadąbrowiu

Patryk Citkowski, SP nr 14 w Przemyślu

Karol Jakobshe, SP nr 14 w Przemyślu

Kinga Kościak, SP w Nizinach

 

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Wkrótce zamieścimy informacje dotyczące rozdania nagród i wystawy prac konkursowych.

 

Martyna Śliwińska-Siuśta